2010. augusztus 16., hétfő

Tiszta otthon és tiszta bolygó


Mind elhisszük, hogy a Cillit Bang-nél jobb és univerzálisabb tisztítószer nem létezik, hogy a Duck WC-tisztító tényleg más, mint a többi és a Cif vízkőoldója azonnal hat. Lehet, hogy a reklámok tényleg nem hazudnak, de szerintem nem egy háziasszony agyán futott már át a kósza gondolat, hogy ha az anyaggal csak gumikesztyűn keresztül érintkezhetünk, belélegzését kerülnünk kell és a szembe vagy bőrre kerüléskor nem vállalnak felelősséget az esetleges balesetért, talán nem a legegészségesebb és legkörnyezetbarátabb terméket választottuk.
Lehet, hogy a flakonon nincsen minden feltüntetve, azonban az interneten történő adatmegosztásnak hála el tudjuk olvasni a legtöbb termék biztonsági adatlapját, ahol nincsenek színes reklámok és hitegetések. Itt egy pár példa:

 Calgonit professzionális mosogató por:

A veszélyes anyagok veszélyeire/kockázataira utaló R mondatok:
R 31 Savval érintkezve mérgező gázok képződnek
R 34 Égési sérülést okoz
R 37 Izgatja a légutakat
R 52/53 Ártalmas a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat

Az utóbbi mondat megerősíti azt a feltételezésünket, hogy a tisztítószer nemcsak ránk nézve, hanem környezetünk számára is rendkívül káros. Azonban ez nem kivételes eset.

 Cillit vízkő- és rozsdaoldó Brillant:
"...Az élővizek pH-jának megváltoztatása miatt a vízi életre veszélyes lehet."


 METRO – QUALITY Ecetes WC tisztítószer
R 50 Nagyon mérgező a vízi szervezetekre

És ez csupán töredéke a káros hatásoknak. Láthattuk, hogy a szerek saját egészségünkben és környezetünkben is kárt tesznek - akkor ugyan miért használjuk őket? Nos, mert rendkívül fontos a higiénia, az esztétikus tisztaság és a baktériumok megsemmisítése. De csak ezt a megoldást választhatjuk a problémák megszüntetésére? Nem! Több olyan természetes anyag létezik, amely biztosan van háztartásunkban, és amellyel környezettudatosan tisztíthatunk, ill. szabadulhatunk meg nem kívánt vendégeinktől. :)
Hideg zsíroldó készítmények helyett egészségesebb megoldás egy citrom kifacsart levével tisztítani a felületet. Ha a citrom levét egy pumpás flakonba töltjük, egyenletesen el tudjuk oszlatni a zsíros felületen. Pár percig hagyjuk állni, majd töröljük le. Legalább olyan hatékony, mint a zsíroldók, emellett kellemes illatot áraszt és megöli a baktériumokat is.
Talán többen is ismerik az ecet tisztító tulajdonságait. Ez az étkezéseknél is gyakran használt sav 5%-os oldata a baktériumok 90(!!)%-át elpusztítja. Ilyen töménységben pedig nem is olyan büdös, mint amennyire az emberek többsége hiszi. Ecetes vízzel tisztára moshatjuk ablakainkat és meglepő, de az ecet ugyanolyan jól funkcionál vízkőoldóként, mint az erre készített vegyszerek. Törlőrongyra felvisszük és letöröljük a vízköves felületet, vagy pár percig állni hagyjuk rajta. Ügyeljünk arra, hogy ha az utóbbi módszert választjuk, az ecetes ronggyal fedjük be a vízkövet, ugyanis magában a folyadék könnyel lecsöpög, elfolyik.
Szőnyegeink hatékony tisztítására nemcsak drága és káros készítményeket használhatunk, hanem a jól bevált, ismerős szódabikarbónát is. Beszórjuk a szőnyeget, majd kis idő múlva felporszívózzuk a port. Ilyen egyszerű. :)
A linóleum tisztítását végezzük egy fele rész ecetből és fele rész olajból álló keverékkel.
Az eldugult mosdó- és mosogatókagyló ismét lefolyik, ha egy éjszakára kb. 2 dl ecetet öntünk a lefolyóba, másnap feltöltjük forró vízzel és egyszerre lefolyatjuk.
Nehéz elképzelni, hogy a csúcstartó Clorox fehérítő is, amivel "anyu tökéletesre mossa a ruhákat" helyettesíthető egy citrom kifacsart levével. Ha mosás előtt egy pohár friss citromlevet öntesz a mosógépbe, a ruhák nemcsak vakítóan fehérek lesznek, de a rozsdás vagy ásványi anyag okozta foltok is eltűnnek.
Molyok a szekrényben? Még a Raid kifogástalan molyirtójánál (amiről megtudhatjuk, hogy "R 50/53 – Nagyon mérgező a vízi szervezetekre, a vízi környezetben hosszantartó károsodást okozhat") is kellemesebb a levendula szekrényben történő elhelyezése. Finom illat, természetes megoldás. :)
A csótányok nem lesznek többé hívatlan vendégeink, ha rejtekhelyükre uborkahéjat teszünk. Szódabikarbónából és cukorból készített csalétek elfogyasztása után pedig rendre szétpukkadnak.
A legyek nem bosszantanak minket, ha szegfűszeggel megtűzdelt fél citromot vagy vízbe tett szegfűszeget helyezünk ki, ráadásul a riasztónk kellemes illatot fog árasztani. :)
Kedvenceinket (kutya vagy macska) megszabadíthatjuk bolháiktól, ha páfrány- vagy diólevéllel dörzsöljük be őket. Az állatok helyén elhelyezett dió,- ill. páfránylevél megakadályozza a bolhásodást.
A szúnyogok távol tartására legegyszerűbb módszer az, ha a szobába lapos tálkába öntött ecetet helyezünk el.
A fent említett megoldások bizonyítottan működnek és nem károsítják szervezetünket, környezetünket, emellett jóval olcsóbbak, mint a tisztítószerek és könnyebb őket beszerezni. :)