2010. augusztus 16., hétfő

Zöld elektronika

Az interneten keresgélve találtam rá olyan számítógépes programokra, amelyek a processzor vagy az áram használatát csökkenti. Így masinánkat is kissé zöldebbé tehetjük.
/forrás: www.begreeny.hu /
A Granola egy olyan program, amely képes a teljesítmény érezhető csökkenése nélkül energiát spórolni. Letöltése és telepítése egyszerű. A telepítés befejeztével pár perc alatt "analizálja" géped teljesítményét és az alapján egy hasznos és jópofa listát állít fel a már megspórolt energiáról és arról, hogy egy év alatt mennyi mindennek megfelelő energiát, pénzt, stb. fogsz spórolni. :)
A MonitorOff egy olyan program, amellyel gombnyomásra kikapcsolhatjuk monitorunkat. Ez hasznos lehet ha pl. letöltünk valamit, a gépet nem szeretnénk kikapcsolni, de standby üzemmódba sem szívesen raknánk. Így nem kell megvárni az esetlegesen beállított időzített kikapcsolást. Főleg laptopoknál hasznos, ahol nincs kikapcsológombja a képernyőnek.
Böngészés közben elég sok animációt láthatunk. Ennek többsége Flash. Ezek elég erőforrás-igényesek, ezért ilyenkor megugrik a számítógép fogyasztása. A FlashBlock nevű kiegészítést Mozilla Firefox és Google Chrome alatt is használhatjuk. Így a Flash animációk alapból tiltva vannak. Az animációk java része nem fog hiányozni (pl. online filmnézés közben oldalt mozgó játékreklámok), ha azonban mégis szükséged lenne rájuk (pl. youtube videók böngészése), egy kattintással újra engedélyezheted a honlapon. Tapasztalatból mondom, hogy a filmek és videók így gyorsabban elindulnak. :)

A számítógéped, a pénztárcád, saját magad és a bolygó is jól jár ezzel. Ráadásul mindhárom program INGYENESEN letölthető a fenti linkekre kattintva. Miért ne próbálnád ki? :)